Advertisement
News

The Bayeux Tapestry was made for Bayeux Cathedral, study finds

New evidence, published in the Journal of the British Archaeological Association, has confirmed that the Bayeux Tapestry was designed specifically to fit a specific area of Bayeux’s cathedral.

New research suggests the Tapestry was designed to be hung along the north, south and west sides of the nave of Bayeux Cathedral, between the west wall and choir screen. It has long been known that the Tapestry was hung in the cathedral in the fifteenth century, but new analysis of the linen strips on which it is embroidered suggests that it was intended to hang there from the moment it was made in the eleventh century.

This discovery proves that the designer must have visited Bayeux and known the nave’s exact dimensions, adjusting the design accordingly. The findings shed light on how the artwork, depicting one of British history’s most famous stories, should be displayed ahead of its loan to the UK.

For centuries, there has been debate around where the Bayeux Tapestry was manufactured, who commissioned the embroidery and whether it was originally displayed in England or France. Questions have also persisted over its exact dimensions, and the specific venue it was made for.

“It has always been the case that the simplest explanation is that it was designed for Bayeux Cathedral,” says author Christopher Norton from the University of York. “This general proposition can now be corroborated by the specific evidence that the physical and narrative structure of the tapestry are perfectly adapted to fit the (liturgical) nave of the 11th-century cathedral.”

Professor Norton’s research is based on mathematical calculations, analysis of documentary evidence including of the Tapestry’s linen fabric, and of surviving architectural details. Published data on the Tapestry’s measurements was assessed and compared along with information on medieval cloth sizes, allowing for factors such as shrinkage and missing sections.

By studying the cathedral’s surviving architectural features, Professor Norton also established how the nave would have looked in the 11th century. This enabled him to establish the nave’s original proportions by pinpointing the choir screen’s location – the Tapestry would have fitted five bays of the nave, with the artwork’s ‘narrative’ deliberately structured in relation to doorways and architectural supports.

He recommends that the Tapestry, currently kept in a long U-shaped tunnel, should be displayed along three sides of a rectangular space (31.15 m long x 9.25 m wide). This would evoke the original architectural setting, he adds, and enable viewers to appreciate the artwork as intended.

The findings arrive with the news that the embroidery is set to be lent to Britain for the first time in recorded history, following a promise made by French President Macron last year – to learn more, please read Bayeux Tapestry set to be on display in the UK in 2022

Click here to read Christopher Norton’s article “Viewing the Bayeux Tapestry, Now and Then” from the Journal of the British Archaeological Association.

Top Image: Marcel Douwe Dekker / Flickr

Sign up to get a Weekly Email from Medievalists.net

* indicates required

Sign up for our weekly email newsletter!